A trip through Belgian club history

Illusion

Na de klepper in Grobbendonk, alweer een legende op onze route: Mega House Illusion te Lier.

Zoals jullie al in de inleiding konden lezen hebben wij beiden samen de laatste minuten van deze club meegemaakt.
Op Youtube vind je trouwens nog ons filmpje van die laatste momenten:

Nu nog krijgen we er kippenvel van!
Onze anekdote hierover: we waren vastberaden om dit feestje niet te missen, dus stonden wij iets na middernacht aan de voordeur van Illusion op oudejaarsnacht 2011. Het kot zat stampvol, we probeerden te pendelen tussen “The Level” en de mainhall, maar in de Level was het echt veel te druk. We hadden al snel in de gaten dat het feestje tot in de vroege uurtjes ging duren. Geen 1 van ons beiden wilden het einde missen dus kwamen we op het meesterlijke plan om tegen 7-8u in de ochtend naar huis te gaan, even een power-napke doen en om 12u (jaja, ’s middags!) weer te vertrekken richting Lier.
Daar opnieuw aangekomen zat het nog steeds goed vol, het leek wel of we niet weg geweest waren. De sfeer was er bangelijk. Tot Jean Delaru er omstreeks 4u in de namiddag het laatste plaatje startte. Iedereen stil, wenen, zelfs de DJ zelf kon zich niet inhouden. Een nacht die ons voor altijd zal bij blijven!

Toen de club nog open was zijn we er ook geregeld op bezoek geweest, maar ook de machtige ‘Illusion at the beach’-feestjes in Hangaar 1 te Oostende blijven ons zeer helder bij! We mogen wel zeggen dat Illusion een van de meest succesvolste discotheken van het land was met talloze cd’s, buitenhuize activiteiten, top guest DJ’s, en de springplank voor vele topDJ’s (denken we maar aan Regi, Wout, Seelen, Jean Delaru,…) Kortom, deze mocht niet ontbreken!

Door werken op de Mechelsesteenweg moesten we een omleiding volgen, tot al snel de bekende ventilatiekokers op het dak opdoemden:

IMG_1630

Bij onze aankomst daar waren we toch redelijk geschokt. De buitenkant is al volledig onder handen genomen, van de originele buitenkant blijft niets meer over, buiten enkel de voordeur dan:

IMG_3473

IMG_1644

IMG_3485

Enkel de ingang van “The Level” blijft voorlopig onaangeroerd.
2014-08-11 18.52.29

Binnenin is het nog een grotere schok: Dit was ooit de mainhall:

IMG_3476

2014-08-11 19.34.18

Alles maar dan ook alles is weg gehaald. De put van de dansvloer is vol met beton gestort, het enige wat nog aan Illusion doet herinneren is de mozaïkvloer die vooral aan de achterste (hoofd)toog nog te zien was.
Van die hoofdtoog blijven er trouwens ook enkel de afvoerbuizen van over:

IMG_1643

Tegen de muur stond nog een paneel met enkele dimmers op.

IMG_1637

Links naast de toog kon je dan naar de toiletten en vlak de hoek om kon je de trap naar boven, naar “The Level” nemen.
Die trap staat er nog, maar van de wc’s blijft niets meer over.
Boven kom je dan in de vroegere Level uit, hier is gelukkig alles nog bewaard gebleven.

Al het materiaal is wel weg gehaald natuurlijk, maar je kan toch nog duidelijk de vroegere indeling zien.
Als je de trap op kwam had je links een muur in glasdallen, daar hangt zelfs nog de reclame op van toen.

IMG_1638

En van daaruit gezien krijg je dit zicht:

IMG_1640

Links had je dan de toog, die staat er ook nog!
IMG_1639

en rechts zeteltjes. Niet allemaal meer op hun plaats, maar ze staan er nog!

IMG_3480

IMG_3483

Bij het verlaten van de parking viel ons de lichtreclame aan het straat nog op, toch nog een teken dat deze megadancing niet helemaal weg is?

IMG_3487

Feit is wel dat de mensen achter Illusion lang niet gestopt zijn. Zo werd er kort na de sluiting in Lier de Hechtelse club ‘De Ark’ over genomen en herdoopt naar Diverso. Na problemen met politie is dat concept gestopt, maar kwam de club kort daarna terug in de kijker onder “Delite”.
De echte Illusion kenners zullen zich wel het concept herinneren dat ook al gedraaid heeft in de vroegere Boccaccio in Halen, waar nu het Zottekot zit, toen Regi en Wout er nog resident waren.
Ondertussen is dat ook al gestopt in Hechtel.
Illusion is nog steeds actief op facebook:
https://www.facebook.com/IllusionBE

En geregeld worden er nog Illusion Re:Unions  georganiseerd in het naburige LaRocca.

Wel opvallend: vlak naast de parking en op het vroegere volleybal terrein van “het huis van beweging” (fitnessclub naast Illusion) staat er in de zomermaanden de Beach Bar, een leuk concept: zand, muziek en cocktails.
Op een zwoele zomerdag zeker de moeite! Treffend is wel het grafische design van het logo en de flyers die meteen aan de Illusion-stijl doet denken, met zoveel licht en geluid vlak naast de vroegere thuis kan het bijna niet anders dat ook hier het vroegere Illu-team voor iets tussen zit. 🙂

2014-08-11 19.40.33

Advertenties

6 Reacties

 1. dominique

  Zo triest.

  Like

  20 januari 2016 om 17:15

 2. Davidoff

  De jaren ’90 waren de beste periode voor house muziek. Illusion was def mijn favoriete keet. Dat was echt trippen op waanzinnige muziek. Dj Jan, Dj Wout, Dj Kurt, Dj Philip, … moet er nog zand zijn? Beste house ( trance – hard trance ) was er te horen. Jammer genoeg was de dancing zonevreemd en kregen ze geen milieuvergunning meer. Rest enkel nog de steengoede CD reeks als herinnering. “Expanding you molecules to a higher state of consciousness, where trance enters you intellect, enabling you to understand the virtue of motion, the possession of sound and the intensity of desire – taking you to a paradise where reality becomes an illusion.” Legendary stuff. I was there and experienced it.

  Like

  10 september 2016 om 19:10

 3. Davidoff

  Nice closing;

  Liked by 1 persoon

  10 september 2016 om 19:25

 4. Ik was aan de 2 Re:Union in La Rocca (eind januari en begin oktober) : druk, extra-druk. Meer & meer mensen, van alle leeftijden (20-55), die Illusion niet kunnen vergeten, en niet willen vergeten.
  Ik ben persoonlijk meer trance dan house/techno, en ik plaats Illusion op de 1ste plaats van de podium sinds 25j.
  Ik zal zeker aanwezig zijn in januari 2017 voor de volgende re:union.

  ILLUSION will never die !

  Like

  27 oktober 2016 om 22:55

 5. bjorn

  ja illusion ws de beste dancing in lier en zou moeten terug komen zoals vroeger me al de resident van toen en de beste trance en hardtrance muziek da ze er draaide toe i mis dead illusion for ever never die

  Like

  16 maart 2018 om 22:43

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s