A trip through Belgian club history

Kokorico

Als laatste halte op onze eerste dag van onze tweede trip alweer een grote naam: Kokorico.

IMG_4514.JPG
Deze discotheek stond zeer hoog op ons lijstje om te doen, en daar heeft de lichtinstallatie alles mee te maken! Men zegt wel eens dat de Kokorico de kleine Zillion is. Het bedrijf Techno-Construct dat trouwens de lichtinstallaties van onder andere de Zillion, Versuz (Docksite), Webside gebouwd heeft en al een aantal keer op onze blog werd vermeld, heeft zich ook in deze tent uitgeleefd. Meer nog: de eigenaar van Techno Construct is de eigenaar van de Kokorico! Logisch dus dat de discotheek sjokvol technische snufjes zit en de meest indrukwekkende lichtshow van Belgie heeft.

Vooraf hadden we meermaals geprobeerd om met de eigenaar in contact te komen, om ons deze avond binnen te laten zodat we foto’s konden nemen van het interieur en de indrukwekkende installatie.
Helaas hadden we geen antwoord gekregen, en dus trokken we onze stoute schoenen aan: de discotheek was die zaterdag-avond open voor een feestje. Omdat we weten dat een discotheek heel wat voorbereiding vraagt voor de eigenlijke openingsuren, gingen we ervan uit dat er ongetwijfeld personeel aanwezig moest zijn bij onze aankomst aldaar.

Het schemerde al toen we in Zomergem aan kwamen, en er brandde nog geen licht aan de buitenkant van de discotheek. Wel zagen we achteraan een ober met wat materiaal heen en weer lopen. Op onze vraag of de eigenaar of manager aanwezig was, en of we die even mochten spreken nam de jongeman ons mee naar binnen, naar het kantoor van de manager.
Na even wachten kwam een mooie brunette ons welkom heten, zij was de manager. We legden uit dat we een fotoreportage wensten te maken, en dat we geen antwoord mochten ontvangen op onze mails/telefoontjes. Na wat twijfelen antwoorde ze enthousiast: “We doen vandaag enkel de kleine zaal open, omdat het zomer is, maar ik zal de light jockey informeren dat hij alle lichten voor jullie aan zet in de main hall zodat jullie mooie foto’s kunnen nemen, goed?”

Wow, dat hadden we helemaal niet verwacht. Maar toegegeven, we waren zeer blij dat we die kans kregen, het is natuurlijk ook goede publiciteit voor de discotheek.
En dus konden wij in alle rust foto’s nemen van de meest indrukwekkende lichtinstallatie die wij al gezien hebben.

We mochten alvast de “Booty” room fotograferen, dat was de zaal die deze avond open was en waar de lichtinstallatie reeds van aan stond. In tussentijd had de light jockey tijd om de installatie in de main hall op te starten: Perfect!

IMG_4731

IMG_4517

IMG_4520

IMG_4524

IMG_4531

IMG_4533

IMG_4540

IMG_4544

IMG_4547

IMG_4555

IMG_4720

IMG_4722

IMG_4723

Tijdens onze fotoshoot ging de discotheek open en stroomde de bezoekers toe. Ondertussen was de LJ klaar met de opstart van de main hall, die exclusief voor ons even open ging. Geniet mee met ons:

IMG_4781

IMG_4562

Hier zie je 2 aquariums waar langs het plafond van de discotheek danseressen in kunnen om het publiek te entertainen. Er zit een persluchtslang in de tank om belletjes te kunnen maken.

IMG_4567

IMG_4574

En dit is dan de befaamde ‘spin’: 8 poten, met aan elke poot een truss-constructie die 360° in elke richting kan bewegen. De poten van de spin kunnen opgetrokken of neergelaten worden, en de hele constructie kan rond draaien. Het middenstuk kan ook opgetrokken of neergelaten worden.

IMG_4581

Dit is de vestiare, netjes afgewerkt met leder tegen de muur.

IMG_4590

IMG_4593

In de Main Hall zijn 2 togen: de verlichte Coca-Cola toog, waar je trouwens Roger, de eigenaar van Kokorico en Techno Construct aan ziet zitten.

IMG_4599

En dan de toog aan de zijkant van de dansvloer.

IMG_4602

Als je dacht dat het daar stopte, heb je het grondig mis!
Het interieur van de Main Hall is nog uitgerust met een scannerwall, en daarboven nog een ‘fanwall’, een constructie vol met ventilatoren.
Beide constructies kunnen opgehaald of neergelaten worden, naargelang het effect.
De scanner- en fanwall hangen boven het podium, dat nog een groot videoscherm herbergt (hier achter de scannerwall)

IMG_4606

Op het einde van de armen van de spin zijn de constructies aan de ene kant uitgerust met scanners en met PAR spots, en aan de achterzijde met strobo’s, washlights en neon.

IMG_4615

IMG_4620

IMG_4741

IMG_4748

IMG_4754

IMG_4764

Wat ons bijzonder opviel was de netheid in de discotheek! In vele clubs is de lichtinstallatie bedekt onder een dikke laag stof, maar niet in Kokorico!
Wanneer we trouwens naar het plafond keken, zagen we in de hoeken van de discotheek luiken in het plafond. Deze kan je zien op onderstaande foto. Roger vertelde ons dat die luiken open konden en langs daar kleine podiums naar beneden konden gelaten worden met dansers op. Knap staaltje van techniek!

IMG_4563

Tot slot had Kokorico nog een derde room voor ons in petto: de Club 25 zoals ze dit zelf noemen:
Een trendy room waar met groove en elektro vooral op het oudere publiek gemikt wordt.

IMG_4798

IMG_4632

IMG_4635

IMG_4640

IMG_4644

IMG_4791

IMG_4793

Na de shoot konden we nog napraten met de eigenaar, een heel aangename man. Zo vertelde hij dat hij recent het gebouw van ‘The Lord’ in Schepdaal had opgekocht om de discotheek te verbouwen en opnieuw te openen. Dat waren dus de werken die we gezien hadden in Schepdaal! De opening was in 2016/2017 voorzien. Prachtig hoe een zakenman het in deze tijd nog aandurft om een discotheek te heropenen!

IMG_4646

Wat trouwens ook ter sprake kwam was de opvallende aandachtstrekker die op de voorgevel van de Kokorico prijkt: het vliegtuig!
Roger vertelde ons dat het een heel gedoe was om het vliegtuig op zijn plaats te krijgen. Zo moest hij goedkeuring krijgen van de provincie om de vlieger daar te plaatsen. Na veel papierwerk kwam de vergunning er toch. Een grote kraan werd ingehuurd om het toestel op zijn plaats te krijgen. Om het gevaarte te plaatsen werd zelfs even de grote baan naast Kokorico volledig afgezet! Door de vele wind liep het niet van een leien dakje. Op een gegeven moment moeten de vele toeschouwers die zich aan de Kokorico hadden verzameld om het schouwspel te bekijken zelfs mee geholpen hebben door aan touwen te trekken om de Vickers Viscount op zijn plaats te krijgen.

Voor diegenen die er aan twijfelen: het is een echt vliegtuig 🙂 het heeft verschillende jaren als vrachtvliegtuig gediend en heeft de hele wereld gezien. Voor de plaatsing naast de dancing werden alle waardevolle stukken reeds gedemonteerd (motoren, cockpit instrumenten,…) De hele binnenkant werd gestript om gewicht te besparen. Ook de propellers zijn nagemaakt, omdat de originele nogal prijzig en zwaar zijn.
Wist je trouwens dat je de historie van die vlieger online kan bekijken?
Bekijk hier de historie van het vliegtuig naast Kokorico.
Als je zoekt op registratie “G-AZNA” vindt je de volledige levensloop van het vliegtuig dat zijn tocht begon in Zuid-Afrika en nu naast de meest uitgeruste discotheek van het land staat.

De eigenaar verklapte ons ook nog een primeur: zo is hij van plan om ook de main hall van Kokorico onder handen te nemen als zijn nieuwe discotheek in Schepdaal gerenoveerd is. Wij kijken alvast uit naar beide (her-)openings!
Wie dus de straffe lightshow met het nodige spektakel wil aanschouwen moet aan de Grote Baan in Zomergem zijn.

Je vindt Kokorico op het web: www.kokorico.be of op Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s