A trip through Belgian club history

Inleiding

Wij zijn Jan en Nicolas, 2 maten gepassioneerd door retro house muziek en de vroegere danstempels.

Iedereen herinnert zich wel de jaren 80-90 toen discotheken en mega-dancings als paddenstoelen uit de grond resen.
Omdat wij beiden in de jaren 80 geboren zijn, hebben we net de echte gloriedagen van de meest legendarische Belgische clubs gemist.
Niet tegenstaande dat we op elk retro feestje present proberen te zijn, hadden wij toch het gemis van al die grote clubs nooit bezocht te hebben.

Op 12 december 2011 waren wij erbij toen mega house Illusion voor het laatst zijn deuren opende, een memorabele nacht was dat!
Op de terugweg van dat feestje sloten we een pact dat we de discotheek later nog 1x zouden bezoeken als ze werkelijk gesloten was om te zien wat er van geworden was. Meteen groeide het idee om dan ook andere legendarische discotheken te bezoeken en zo ontstond het idee voor deze legendarische trip langs sommige grote en minder grote clubs.

Toen de laatste weken meer en meer berichten in de kranten verschenen dat er verscheidene van deze legendes worden gesloten en/of afgebroken, was de tijd rijp om onze rit te plannen.

Als snel groeide de lijst van plaatsen die we wilden bezichtigen aan, tot we tot het besluit kwamen om het totaal op 25 clubs te houden.
Een snel ‘google mapske’ leerde ons dat voor deze 25 locaties enkel te passeren al 16u nodig was, en genoeg brandstof om 800km mee af te leggen.
Redelijk onhaalbaar op 1 dag vonden wij zelf, en daarom hebben we een volledig weekend aan de Belgische Clubhistorie gewijd.

Op deze blog vind je foto’s, filmpjes en uitleg van vroeger en nu over elke locatie die we bezocht hebben.
We hopen dat hiermee de passie voor de discotheken en het uitgaansleven weer aangestoken wordt bij alle bezoekers die deze geweldige danstempels vroeger (en nu) frequent bezochten.

Veel plezier op de pagina en keep clubbing alive!

Advertentie

24 Reacties

 1. Tom

  He jongens, enorm mooie blog hebben jullie over de beste tenten van Belgie!
  Zelf heb ik best wat tijd doorgebracht in Illusion. Het is nog steeds spijtig dat deze club gesloten is. Gelukkig zijn er de Re:United feestjes nog.
  Mijn laatste keer Illusion was op een retro ’90’s feest in de Level. Het was er toen niet druk maar wel enorm gezellig. Dat was toen mijn laatste keer “goe opstap” gaan voor m’n dochter geboren werd.
  k blijf jullie blog lezen. Laat ons mee genieten van de Legendary Belgium Clubs!

  Like

  25 oktober 2014 om 20:46

 2. Patrick Brasseur

  Jongens, tof initiatief. Echt! Jammer dat jullie de 2 iconen waarmee die house-revolutie in gang geschoten is en toch wel de grondleggers/concepten waren van die andere legendes, de Barocci (als mega-dancing) en Globe ( als afterclub) niet kunnen aandoen hebben. Zeker de beginperiode waarbij elektronische muziek schuin bekeken werd en niet zo mainstream was zoals nu, leverde een magische sfeer met een beperkte groep mensen die je overal dan ook weer opnieuw tegenkwam. Onze generatie heeft kunnen genieten van zowel dancings als festivals, en fuiven. De huidige generatie met het inderdaad met minder stellen en steeds strengere en pret bedervende maatregelen naleven. Met genoegen jullie verslag gelezen en de foto’s bekeken.

  Like

  25 oktober 2014 om 21:07

 3. Patrick Brasseur

  Reeds gedaan, allen de vinkjes vergeten te zetten

  Like

  25 oktober 2014 om 21:08

 4. Koen Aerts

  Guys, met enrom veel plezier genoten van julie blog. Waar is de tijd. Ik weet nog goed hoe we de eerste keer naar The Sound gingen. Jammer genoeg ook al enkele jaren vergane glorie. Jan zal wel weten wat ik bedoel.

  Like

  Like

  29 oktober 2014 om 13:52

 5. dj HD (insane)

  Hey gasten, HD van afterclub insane hier. kunnen jullie mij eens toevoegen op FB aub
  deejay HD hautekeete.
  ik heb mss iets interessant voor jullie 😉

  Like

  29 oktober 2014 om 16:55

 6. paul

  Waar is Barocci? Mooiste house tempel van Nederland. Open van 22u tot 13u volgende dag:-).

  Like

  31 januari 2015 om 17:29

 7. elize

  Barocci, Boccaccio, the Extreme and the Globe were the best places to be 😉

  Like

  4 juli 2015 om 13:45

 8. Kelly

  Heren,

  Ik heb met veel plezier gelezen en in sommige gevallen teruggedacht aan de goede oude tijd!
  Evt heb ik voor jullie van de Club X foto’s van een lege Club maar ook foto’s van hoe het er nadien nadat het door een electriciteits bedrijf is overgenomenuitzag.
  indien jullie hier interesse in hebben verneem ik het graag.
  Bedankt voor deze historie!

  Like

  15 september 2015 om 14:47

 9. Frederick

  Mooie blog!
  Ik lees geboeid alle artikels en het doet me deugd dat er – dezer dagen – nog steeds foto’s en nieuwe verhalen opduiken van discotheken.
  Bedankt!

  Like

  3 februari 2016 om 21:00

 10. dj real sound

  een mooi blog hebben jullie echt wat een tijd was dat toch jaren 80en 90 en wat jammer dat er amper nog wat van over gebleven is .
  ik ging veel naar house tempels ik ben zelf ook dj heb vroeger zelfs paar keer in de montinie gedraaid en de baccarid’s in eksel hechtel samen metDj GLENN (ex-Baccardi’s, Dance Opera Trip wel best bekent van onder meer dance opera trips in grenshallen hasselt bv .
  WAAR IS DIE TIJD Toch GEBLEVEN .
  ik zie dat jullie nog niet de baccardi’s hebbe op jullie blog
  van gebouw blijft niks over wel nog parking
  hier laaste bericht wat ik van daar had gekregen nog

  Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel gaat in beroep bij de minister van ruimtelijke ordening tegen de afbraakplannen van voormalige discotheek Baccardi’s.

  doet mij echt veel pijn om al die dans tempels zien te vervallen

  maar ik blijf voor altijd hous freakje ik draai nu nog regelmatig op retro fuifen ene maar de echte goede oude tijd komt niet meer terug wat jammer toch .

  maar veel respect over dit blog mooi gemaakt enz blijft er toch nog wat in herinnering

  grts dj real sound (vroeger dj speedy)

  Like

  28 mei 2016 om 20:41

 11. dj real sound

  gaan jullie nog ins dancings af ?
  in limburg had je nog bv lazurra – baccardi,s in eksel club cribi in niel bij as
  tam tam :
  Beverstraat 12

  3740 Beverst-Bilzen

  dancing real
  Luikersteenweg 148
  3700 Tongeren (nog open )

  en nog wel int land overal wat

  tof dat jullie dit blog hebbe gemaakt

  ik kijk regelmatig naar foto’s hier man wat roep dat toch herinneringen op

  en blijft pijn doen dat ze bijna allemaal op instorten staan
  waar is de tijd dat ik nog zelf met mijn platenbakke ging draaien in baccardi’s enz ik zet de platen regelmatig nog wel op met nog stof erop uit de dancing’s haha

  en denk eraan house for ever

  Like

  30 mei 2016 om 21:24

 12. Peter

  Jan en Nicolas, ik heb zelf een ‘legendary’ club… Je stond voor een gesloten deur. Neem even contact met me op per mail.

  Like

  31 mei 2016 om 08:29

 13. davy

  Hey

  nog enkele discotheken
  Truweel -sint lievens-esse( gebouw staat er nog)
  d’hoeve -sint lievens-esse ( nog open )
  club Ckomilfoo-Dendermonde (afgebroken , info bij Jozef de Proft )
  the fix aalst ( gebouw staat er nog )
  krypton zottegem ( afgebroken )
  Dancing de grote beer hekelgem (nog open )
  complex captain ( nog open )
  revolution ( dacht ingelmunster )
  dancecathedral obsesion

  mvg

  Like

  17 augustus 2016 om 13:20

 14. Christophe

  The Villa Kooigem (afgebroken), Cheops Izegem,disotheek Orlando locatie? Eens koppen samen steken om een lijst te maken van alle verdwenen Belgische discotheken? Prachtig initiatief!!!!

  Like

  25 oktober 2016 om 18:52

 15. Pieter-Jan de ridder

  Wat een prachtblog. Hopelijk maken jullie nog eens een trip. Dan moet je zeker eens een kijkje gaan nemen in Beervelde, daar heb je het feestpaleis. een discotheek die zich richt op een heel breed publiek van 18 tot 45+ . Echt een aanrader en een discotheek met een heel rijke geschiedenis van meer dan 100 jaar oud

  Le Dimanche een beroemde en beruchte afterclub uit lokeren ontbreekt ook nog op jullie lijstje. Deze bevond zich op dezelfde baan van de cherry moon en BBC/complex als je van cherry naar bbc reed dan kom je le dimanche in lokeren tegen.

  En als je van gent naar Lokeren rijd op diezelfde baan had je op de linkerkant op diezelfde baan ook nog Club2. Van dezelfde eigenaars die de replay open gehouden hebben. Club 2 heeft diverse namen en doorstarts gekend en was ooit nog een parenclub. Nu is het denk ik een tegelhandel.

  En toen je aan de cherry moon geweest bent heb je nog een kans gemist. Rechts van de cherry moon heb je nu een Chinees wok restaurant, dat is nog discotheek de dierentuin geweest dan is het Pacha geworden(inderdaad zelfs met het logo van de 2 kersen bekend van salou en ibiza)en de laatste discotheek die er was ,was de Replay. De toiletten van het wok restaurant zijn nog identiek zoals het was in de replay.

  En als je op diezelfde baan van gent naar antwerpen rijd had je net voorbij de mc Donalds van sint niklaas nog een bekend discotheek gebouw dat verschillende namen heeft gehad.

  ik kan je nog aan diverse oude locaties en adressen helpen contacteer me maar of voeg me toe op Facebook.

  Like

  6 maart 2017 om 10:14

 16. Boys, fantastische blog! Staan er nog meer discotheken op de planning? Ikzelf, ga regelmatig naar Flight 90 in Opwijk, waar men een luchthaven nagebootst heeft. Als jullie willen kan ik wel een bezoekje versieren, ik sta in goed contact met de organisatie. Let me know!

  Keep on clubbing!

  Like

  17 januari 2018 om 22:54

 17. real sound

  hoi wanneer komen er nog ins nieuwe foto’s grts

  Like

  9 augustus 2018 om 20:58

 18. skyline

  Schitterende blog! Nostalgie tot en met.

  Mochten jullie nog inspiratie zoeken, in Roeselare had je vroeger nog de Catacombes en The Fun. Geen idee wat er daarvan nog overgebleven is.

  Like

  20 maart 2020 om 11:52

 19. Komt er nog een update of vervolg van deze blog?

  Eventueel kan je op mijn pagina ook info vinden
  https://www.facebook.com/dancehallwebside/

  Like

  19 juni 2020 om 11:35

 20. Fille

  hey guys, komt er nog update van jullie tour van de beste discotheken van Belgie?? mankeren er nog wel een paar

  Like

  21 december 2020 om 23:17

 21. Fille

  vroeger was er nog een discotheekje in brasschaat DeFauna. enig idee??

  Like

  21 december 2020 om 23:20

  • DDDacianDacian

   De Fauna was in Schilde, bij het Schilde strand. Helaas ook reeds lang vergane glorie en afgebroken.
   In Brasschaat had je dan weer wel de Confetti’s en nadien Q die ook wijds bekend waren. Op die plek is nu een bowling

   Like

   23 november 2021 om 15:50

 22. gewelddige blog, ben hier al vaak op uitgekomen en kan er steeds blijven over lezen !

  Like

  18 februari 2021 om 14:38

 23. Beste Jan en Nicholas, zou ik enkele van jullie foto’s mogen gebruiken voor een stuk dat ik aan het maken ben (ik ben een eerstejaarsstudent journalistiek)?
  Mooie en interessante blog trouwens! Vriendelijke groeten, Stijn

  Like

  11 mei 2021 om 11:22

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s